Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ο Σεφέρης, ο Καββαδίας και η Βηρυττός. Μια ιστορία ανάλογη με τις σχέσεις των δύο αυτών μεγάλων ποιητών...

* Σε ορισμένα σημεία της ιστορίας θα χρησιμοποιηθούν εκφράσεις ακριβώς όπως είναι και όχι καλυμμένες πίσω από αστεράκια ή τελίτσες, καθώς έτσι ακούστηκαν και στην πραγματικότητα. 


Κάποτε ο Νίκος Καββαδίας είχε πάει με το πλοίο στη Βυρηττό, εκεί τότε ήταν πρεσβευτής ο Γιώργος Σεφέρης κι έτυχε να έχουν κάποιες κοινές συνεστιάσεις. Μια μέρα ο Γιώργος Σεφέρης ήθελε να πάει στην εκκλησία καθώς ήταν και εθνική εορτή και ο Καββαδίας είχε την καλή πρόθεση να τον πάει εκείνος  << άσε να σε πάω εγώ>>...





 Πράγματι τον πήρε. Τον πέρασε από έναν δρόμο που ήταν γεμάτος Ελληνικές σημαίες γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη για τον Σεφέρη ο οποίος είπε << Εδώ είναι Ελλάδα! Δεν τον ήξερα αυτό τον δρόμο>> και ο Καββαδίας αμέσως του απαντάει << εδώ είναι τα Ελληνικά μπορντέλα>>. Ο Γιώργος Σεφέρης τότε θυμωμένα αποκρίθηκε << Κύριε, ή εσείς θα κατεβείτε απ' το αμάξι ή εγώ>> και κατέβηκε ο Καββαδίας. 


Αυτή η ιστορία είναι ίσως αντιπροσωπευτική για τις σχέσεις των δύο αντρών όμως δεν λείπουν και στιγμές που αποτελούν εξαίρεση. Όπως όταν ήταν μια φορά μαζί στην Μ. Ασία, ο Σεφέρης βλέποντας το σπίτι που γεννήθηκε κλονίσθηκε πολύ με αποτέλεσμα να βρει στήριγμα στον Νίκο Καββαδία και να ακουμπήσει πάνω του με όλο το βάρος του.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.