Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

"Futility". Όταν η λογοτεχνία προβλέπει το μέλλον...

Δεν είναι λίγες οι φορές που έκπληκτοι παρατηρούμε λογοτεχνικά βιβλία να προβλέπουν με ακρίβεια το μέλλον, είτε είναι βιβλία παλιά είτε σύγχρονα. Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να αναφέρουμε μερικά από αυτά ή τους συγγραφείς τους καθώς όλοι όσοι ασχολούμαστε με τη λογοτεχνία λίγο πολύ τα γνωρίζουμε.
 Σκοπός που το '' Ποίηση και Λογοτεχνία'' γράφει ένα τέτοιο άρθρο είναι για να σας παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, ίσως όχι και τόσο γνωστό όσο άλλα, το οποίο δείχνει πως η λογοτεχνία ''προφητεύει'' το μέλλον.
Τώρα αν το εν λόγω παράδειγμα είναι σύμπτωση, προφητεία, θεωρία συνωμοσίας ή απλά υπερβολική φαντασία του συγγραφέα είναι κάτι που θα απασχολήσει τους ειδικούς. Εμείς απλά το παρουσιάζουμε...



Όταν η νουβέλα"Futility" προβλέπει το ναυάγιο του Τιτανικού 14 χρόνια πριν γίνει.

Το "Futility" (ματαιότητα) είναι μια νουβέλα που γράφτηκε το 1898 από τον Morgan Robertson. Αυτή η νουβέλα πραγματεύεται το ναυάγιο του τεράστιου πλοίου '' Τιτάν'' το οποίο προσέκρουσε σε παγόβουνο και άρχισε να βυθίζεται ενώ ταυτόχρονα είχε πρόβλημα αριθμητικής ανεπάρκειας όσον αφορά τις σωσίβιες λέμβους.  Για να μας ερεθίσει κι άλλο ο συγγραφέας μας λέει ότι το ατύχημα αυτό έγινε τον μήνα Απρίλιο στις 12 τα μεσάνυχτα, κι εδώ ,στην ώρα δηλαδή , ο συγγραφέας πέφτει λίγο έξω καθώς το πραγματικό ναυάγιο του Τιτανικού έγινε στις 12 παρά 20 λίγο πριν τα μεσάνυχτα.

Το Τιτάν στη νουβέλα εκτελούσε το τρίτο του ταξίδι ενώ είναι γνωστό σε όλους πως ο Τιτανικός ήταν στο παρθενικό του, στην νουβέλα το πλοίο εκτελούσε την διαδρομή Αμερική - Αγγλία ενώ ο Τιτανικός εκτελούσε το ταξίδι Αγγλία- Αμερική.

Οι συμπτώσεις είναι πολλές και οι συγκλίσεις της νουβέλας με το πραγματικό ναυάγιο είναι ακόμα περισσότερες και αφορούν σημεία υπερβολικής λεπτομέρειας όπως στον αριθμό προπελών του '' Τιτάν'', βάρος πλοίου, αριθμός επιβατών και άλλα.

Είναι εκπληκτικό πως κάποιες φορές η σκέψη ορισμένων συγγραφέων είναι τόσο πολυδιάστατη  που μπορεί να προβλέψει ακόμα και το μέλλον. Κι αυτό θεωρούμε πως είναι ένα από τα πολλά μαγικά που μπορεί να προσφέρει η λογοτεχνία και στο αναγνωστικό κοινό αλλά και στους συγγραφείς τους ίδιους.

Γι' αυτό και δεν θα πάψουμε ποτέ στο ''Ποιήση και Λογοτεχνία'' να κλείνουμε τα άρθρα μας με κάτι πολύ σημαντικό:

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι το βιβλίο. Μη σταματήσετε να διαβάζετε βιβλία. Είναι ωραία η διαδικασία της γραφής αλλά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την ανάγνωση. Δυστυχώς το βιβλίο αργοπεθαίνει κι όλοι εμείς που το αγαπάμε δεν θα πρέπει να αφήσουμε να γίνει αυτό. Να θυμάστε επίσης ότι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε κάποιον είναι ένα βιβλίο.

Ορισμένες πληροφορίες τις είδαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.