Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Απόσπασμα από τη "φάρμα των ζώων" του Τζωρτζ Όργουελ



Την τρίτη Κυριακή μετά το διωγμό του Σνόουμπωλ, τα ζώα άκουσαν μ' έκπληξη τον Ναπολέοντα ν' αναγγέλει ότι τελικά ο ανεμόμυλος θα χτιστεί. Δεν έδωσε εξηγήσεις για την αλλαγή της απόφασής του, αλλά απλώς προειδοποίησε τα ζώα ότι αυτό το πρόσθετο έργο σήμαινε εξαιρετικά σκληρή δουλειά. Μπορεί ακόμα να χρειαζόταν να μειωθούν οι μερίδες στο συσσίτιο. Όλα τα σχέδια, πάντως, ήταν έτοιμα, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια. Τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, τα είχε επεξεργαστεί ειδική επιτροπή γουρουνιών. Το χτίσιμο του ανεμόμυλου, με διάφορες άλλες βελτιώσεις, θα τους έπαιρνε δύο χρόνια.



Εκείνο το απόγευμα, ο Σκουήλερ εξήγησε ιδιαιτέρως στα ζώα ότι ο Ναπολέων, στην πραγματικότητα, ποτέ δεν είχε αντίρρηση στα σχέδια του ανεμόμυλου. Αντίθετα, αυτός ήταν που τα υποστήριζε από την αρχή, και το σχέδιο που είχε κάνει ο Σνόουμπωλ στο πάτωμα το είχε κλέψει από τα χαρτιά του Ναπολέοντα. Στην πραγματικότητα, ο ανεμόμυλος ήταν δημιούργημα του Ναπολέοντα. Τότε γιατί, ρώτησε κάποιος, είχε εναντιωθεί τόσο πολύ στις συζητήσεις που έγιναν για το ζήτημα; Εδώ, ο Σκούηλερ πήρε εξαιρετικά πανούργο ύφος. Αυτό, είπε, ήταν το κόλπο του συντρόφου Ναπολέοντα. Έκανε δήθεν πως εναντιώνεται, ακριβώς από ελιγμό, για να ξεφορτωθεί τον Σνόουμπωλ, που ήταν επικίνδυνος χαρακτήρας και ασκούσε πολύ κακή επιρροή.

 Τώρα που βγήκε από τη μέση ο Σνόουμπωλ, τα σχέδια θα έμπαιναν μπροστά χωρίς την επέμβασή του. Αυτό, είπε ο Σκούηλερ, ονομάζεται τακτική. Επανέλαβε πολλές φορές "Τακτική, σύντροφοι, τακτική!'' πηδώντας τριγύρω και κουνόντας την ουρά του, με χαρούμενο γελάκι. Τα ζώα δεν ήταν σίγουρα για το νόημα της λέξης, αλλά ο Σκούηλερ μιλούσε τόσο πειστικά, και οι τρεις σκύλοι που ήταν μαζί του γρύλιζαν τόσο απειλητικά, ώστε δέχτηκαν την εξήγησή του χωρίς άλλες ερωτήσεις.




Εκδόσεις Κάκτος
Μετάφραση: Νίνα Μπάρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.