Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Εργοτάξιο πολιτισμού στο Φάληρο

Μπουλντόζες, αναχώματα, εκσκαφές, αρχαιολογικά ευρήματα και αρχιτεκτονικά οράματα. Οι εργασίες στο εργοτάξιο για την υλοποίηση του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αρχίζουν εντός του μηνός.

Ο χώρος στο Φαληρικό Δέλτα, στον παλιό Ιππόδρομο, διαμορφώνεται και αξιοποιείται για να στεγάσει τα κτίρια της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, καθώς και το πάρκο πολλαπλών δράσεων έκτασης 170 στρεμμάτων που μελέτησε και σχεδίασε ο ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο.
Το έργο είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο χρηματοδοτεί πλήρως την κατασκευή και τον εξοπλισμό του με 566 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το κόστος κατασκευής είναι 325 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα αφορούν το κόστος των αρχιτεκτονικών μελετών και των εξόδων της ανώνυμης εταιρείας.
Επειτα από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν οκτώ διεθνείς και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέθεσε το έργο της κατασκευής στην κοινοπραξία Impregilo - ΤΕΡΝΑ...
 
 
Οι πρόδρομες εργασίες στον χώρο άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2011, για τον καθαρισμό της έκτασης από τα ίχνη της προηγούμενης χρήσης του Ιπποδρόμου. Οι χωματουργικές εργασίες έφεραν στο φως και σημαντικά ευρήματα από το νεκροταφείο του αρχαίου Φαλήρου. Οι ανασκαφές συνεχίζονται σε συνεργασία με την ΚΣΤ' Εφορεία Αρχαιοτήτων και όπως σημείωσε χθες ο Θόδωρος Μαραβέλιας, μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μέρος των αρχαιολογικών ευρημάτων θα εκτεθούν μόνιμα στον χώρο του ΚΠΙΣΝ.

Ετοιμο το 2015 το Κέντρο Πολιτισμού


Η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού ΚΠΙΣΝ ΑΕ Γιώργος Αγουρίδης ανακοίνωσε ότι τα κτίρια της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής θα παραδοθούν τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το στέγαστρο με την τεχνολογία παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο θα είναι έτοιμο σε 24 μήνες.
Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης που υπέγραψε ο Οργανισμός ΚΠΙΣΝ με την κυβερνητική επιτροπή (αποτελείται από εκπρόσωπο του γραφείου του Πρωθυπουργού, τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, τον Δήμο Καλλιθέας, τους εκπροσώπους της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης), μετά την αποπεράτωση του έργου το ΚΠΙΣΝ θα περάσει στο ελληνικό Δημόσιο, στο υπουργείο Οικονομικών.
Το Ιδρυμα έχει αναλάβει την κατασκευή και τη στελέχωση του Οργανισμού ΚΠΙΣΝ, στο οποίο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος διορίστηκε ο Ιωάννης Τροχόπουλος. Η θητεία του θα διαρκέσει έως το 2020. «Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε τους όρους και τις βάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου. Μάλιστα έχουμε προνοήσει τους τρόπους συγκέντρωσης εσόδων που θα καλύπτουν τον προϋπολογισμό της λειτουργίας του», εξήγησε ο πρόεδρος του Οργανισμού ΚΠΙΣΝ. Ωστόσο ο κ. Αγουρίδης κατέστησε σαφές ότι «το Ιδρυμα δε θα αναμειχθεί στον τρόπο λειτουργίας και στις δράσεις των φορέων της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης».
Από την πλευρά του, ο κ. Τροχόπουλος αναφέρθηκε στον τρίτο πόλο ενδιαφέροντος που θα δημιουργηθεί εντός του ΚΠΙΣΝ. Είναι το ίδιο το πάρκο, ανοιχτό στην ανθρώπινη δημιουργικότητα, στις πειραματικές δράσεις και εκδηλώσεις που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον όλων των κατοίκων της πόλης. «Μας απασχολούν τα ερωτήματα για τους τρόπους που θα προσελκύσουμε το κοινό. Συνεργαζόμαστε με φορείς του εξωτερικού, ώστε το ΚΠΙΣΝ να γίνει διεθνής προορισμός πολιτισμού. Και από την εμπειρία μου με τη Βιβλιοθήκη της Βέροιας μπορώ να πω ότι η δυναμική του κόσμου είναι εκείνη που ενεργοποιεί έναν θεσμό. Γι' αυτό δουλεύουμε με μεθοδικότητα, ενθουσιασμό και αλληλεγγύη. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, αξιοποιώντας εκείνες που θα συμβάλουν στη δημιουργία ταυτότητας του Κέντρου».
Εξάλλου, επειδή η παρούσα κατάσταση της χώρας δημιουργεί αμφιβολίες για την εύρυθμη λειτουργία μετά το 2015 του ΚΠΙΣΝ, ο κ. Αγουρίδης δήλωσε: «Αν το ελληνικό Δημόσιο φροντίζει να λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο το Κέντρο, το Ιδρυμα δεσμεύεται να μην το εγκαταλείψει και να εξασφαλίσει μέσα από δωρεές τη συνέχεια του προγράμματός του».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.