Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Γιάννης Μαρκόπουλος και Ελύτης στο Μέγαρο Μουσικής

Δύο νέα έργα του παρουσιάζει  ο Έλληνας συνθέτης την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, τη "Λειτουργία του Ορφέα" και "Ερωτική Συμφωνία" μαζί με το θεματικό κύκλο τραγουδιών Ήλιος ο Πρώτος, του Οδυσσέα Ελύτη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Κορυφαία στιγμή των δυο συναυλιών  η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση της  Ερωτικής Συμφωνίας έργο για την  καθολικότητα του έρωτα που ο Έλληνας συνθέτης ξεκίνησε να συνθέτει το 2010.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος  ξεκίνησε να συνθέτει τη Λειτουργία του Ορφέα, σε μορφή σύγχρονου ορατορίου το 1992, έχοντας ως θέμα τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του Ανθρώπου με τη Φύση. Το έργο δομήθηκε στη επιλογή του συνθέτη από τα διασωθέντα αρχαία ορφικά ποιήματα.  Το έργο ολοκληρώθηκε το 1993....



Το δεύτερο μέρος της συναυλίας εγκαινιάζει η Ερωτική Συμφωνία. Πρόκειται για έργο - που θα αποτελέσει ένα μέρος ενός συμφωνικού τρίπτυχου με πρώτο τη Συμφωνία της Ίασης και επακόλουθο τη Πολιτική Συμφωνία – αναφέρεται στην καθολικότητα του έρωτα.

Το  πρόγραμμα της συναυλίας ολοκληρώνεται με το θεματικό κύκλο τραγουδιών Ήλιος ο Πρώτος - βασισμένο στην ομώνυμη συλλογή του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη – σε νέα επεξεργασία για συμφωνική ορχήστρα, ελληνικά όργανα και μεικτή χορωδία, στη μορφή μιας σύγχρονης κοσμικής καντάτας, με ερμηνευτές την Έλλη Πασπαλά και τον Vassiliko.

Πρόκειται για έργο που ολοκληρώθηκε το 1968 στο Λονδίνο όπου βρισκόταν ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Το έργο ηχογραφήθηκε στην Αθήνα κι εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 1969. Τον ίδιο χρόνο πρωτοπαρουσιάστηκε στο στούντιο Λήδρα, χώρο όπου τότε ο συνθέτης δραστηριοποιούνταν μουσικά. Με δεδομένη τη χρονολογία έκδοσης της συλλογής του Ελύτη (1943) αλλά και τον «δεύτερο εμφύλιο πόλεμο» που υφίστατο η πατρίδα του εκείνα τα χρόνια, ο Μαρκόπουλος παρουσίασε τον Κύκλο Ήλιος ο πρώτος ως μια σύνθεση «για τον δύσκολο καιρό», σαν ένα είδος εφοδίων για τη δική του γενιά, αλλά και για «τη γενιά που έρχεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.