Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΡΕΑΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗ











ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 





Η Ρέα Γαλανάκη είναι σύγχρονη Ελληνίδα λογοτέχνις και σημαντική μορφή της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Έχει ασχοληθεί με τα περισσότερα είδη του γραπτού λόγου και έχει εκδώσει ποιήματα, μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, μελέτες και αυτοβιογραφικά κείμενα.

Γεννήθηκε το 1947 στο Ηράκλειο Κρήτης. Δεύτερο παιδί μιας εύπορης οικογένειας γιατρών του Ηρακλείου, έλαβε καλή μόρφωση στα νεανικά της χρόνια και το 1965 έρχεται στην Αθήνα για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Έκτοτε στο Ηράκλειο επιστρέφει μόνο σαν επισκέπτρια, παρόλο που ο τόπος καταγωγής της δεσπόζει στο συγγραφικό της έργο. Έντονα πολιτικοποιημένη, είναι ενταγμένη στην Αριστερά, ήδη από την περίοδο των φοιτητικών της χρόνων. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ενωσης Ελλήνων Συγγραφέων (1981), διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Πολιτισμού (1994-1997) ενώ υπήρξε και δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, στον οποίο εκλέχτηκε με το συνδυασμό του Γ. Καμίνη στις δημοτικές εκλογές του 2010 και πρόεδρος του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84, θέσεις από τις οποίες παραιτήθηκε τον Δεκέμβρη του 2011. Είναι για δεύτερη φορά παντρεμένη με τον καθηγητή Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλία Κούβελα, και μητέρα μιας κόρης. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην περιοχή της Πάτρας. Τα βιβλία της έχουν δημοσιευτεί σε δεκαπέντε γλώσσες και συγκεκριμένα: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ολλανδικά, τσέχικα, βουλγάρικα, σουηδικά, λιθουανικά, αλβανικά, αραβικά, τούρκικα, κινέζικα και εβραϊκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο ιστολόγιο μας μπορεί να καθυστερεί να ανοίξει όμως ανοίγει. Αυτό θα διαρκέσει για πολύ λίγο ακόμα.
Σας παρακαλούμε τα σχόλια να γίνονται στα Ελληνικά και όχι στα γκριγκλις. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα ορθογραφικά λάθη. Επίσης καλό θα ήταν τα σχόλια σας να είναι ανάλογα με το επίπεδο και την θεματολογία του ιστολογίου μας. Γενικότερα δεν λογοκρίνουμε κανένα σχόλιο όμως η θέση μας να είναι τα σχόλια εντός του επιπέδου του blog μας είναι απόλυτη.
Ευχαριστούμε πολύ.